Verwarm de oven voor op 190°C.
Hak de ui, knoflook en venkel fijn in een keukenmachine.
Verhit 1 theelepel olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Voeg het uimengsel, champignons, gehakt, een halve theelepel zout en een mespunt peper toe. Bak alles 5 tot 10 minuten tot het gehakt bruin en rul is.
Meng in een kleine kom de tomatenpuree met het water en doe het mengsel in de pan met het gehakt. Voeg cayennepeper toe, als je die gebruikt, en zet het vuur uit.
Giet de bloemkool af, doe terug in de pan en voeg de resterende 2 eetlepels olie, 3/4 theelepel zout, 1/4 theelepel peper en de witte bonen toe. Pureer met een staafmixer tot een gladde massa.
Doe het gehaktmengsel in een ovenschaal van 22,5 × 30 cm of zes individuele ramekinschaaltjes van 10 of 12 cm. Vul met het bloemkoolmengsel en bak ze 20 tot 30 minuten.
Dien meteen op, of laat afkoelen en zet in de koelkast, of vries porties in. Warm gekoelde porties in ca 20 minuten op in een voorverwarmde oven (190°C). Serveer warm.
Variaties
Bron: Altijd trek p.259 Dit gerecht gegeten met: