Afdrukken AfdrukkenVersturen Versturen

Naam:Shakshuka
4-5 porties
Type:AvondIngredienten:
Fase:Alle5 eetl. olijfolie
2 grote uien, gepeld, in ringen
2 eetl. gemalen korianderzaad
blaadjes van 1 bosje munt, fijngehakt
3 tenen knoflook, gepeld, fijngehakt
200 ml volle biologische yoghurt
1 kg gemengde paprika’s, schoongemaakt, in repen
1 blikje kikkererwten à 200 g netto, afgespoeld, uitgelekt
1/ 2 bosje bladpeterselie, blaadjes en steeltjes apart gehakt
1 eetl. gerookt mild paprikapoeder (pimentón)
1/4 eetl. chilivlokken
ca. 1/2 eetl. vloeibare honing
1 kg grote tomaten in 6 of 8 parten
50 g gedroogde tomaatjes in olie, uitgelekt
5-6 (biologische) eieren

Extra: braadslede of grote lage ovenschaal
Kenmerkende ingredient(en)
Voorbereiding:10 min.
Bereiding:70 min.
StatusVoorlopig
Verwarm de oven op 200 °C (boven- en onderwarmte). Doe 2 eetlepels olijfolie in de ovenschaal of braadslee. Voeg de uiringen en 1 eetlepel koriander toe en bak de ui in het midden van de oven in 15-20 minuten iets bruin, schep tussentijds om. Meng intussen de munt en tweederde van de gehakte knoflook door de yoghurt en breng op smaak met zout. Laat afgedekt op kamertemperatuur staan.

Haal de schaal uit de oven. Voeg de paprikarepen, kikkererwten, de rest van de knoflook, peterseliesteeltjes, 1 eetlepel koriander, pimentón, chilivlokken, honing, 2 eetlepels olijfolie en 1 theelepel zout toe en schep door elkaar. Zet de schaal 10 minuten terug, haal hem weer uit de oven en schep de tomaat, gedroogde tomaatjes en nog 1 eetlepel olijfolie erdoor. Zet terug en bak nog ca. 40 minuten, of tot de paprika’s en tomaten zacht zijn. Schep halverwege om.

Haal de schaal uit de oven en breek de eieren op gelijke afstanden boven het groentemengsel. Zet de schaal nog ca. 10 minuten terug tot de eiwitten zijn gestold. Haal uit de oven en bestrooi met de peterselieblaadjes. Geef er de muntyoghurt en knapperig Turks brood bij.

Bron:
Volkskeuken, Loethe Olthuis - 16 juni 2019

Dit gerecht gegeten met:


Gemaakt: 06/17/2019
Laatste wijziging: 09/17/2020