PreviousNextAfdrukken AfdrukkenVersturen Versturen

Naam:Snelle sauzen met o.a. mosterd
4 porties
Type:SausIngredienten:
Dieet?Portchutney:
2 volle eetl. abrikozenjam of sinaasappelmarmelade
2 afgestreken eetl. grove mosterd
3 eetl. rode port
Vijgen(-mosterd)saus (ca. 300 ml):
100 g gedroogde, gewelde vijgen
100 ml rode port of sinaasappelsap
(1,5 volle eetl. mosterd)
1-2 eetl. vloeibare honing
Snelle chocoladesaus (ca. 400 ml):
200 pure chocolade, in blokjes
Eventueel 1 zakje vanillesuiker
Kenmerkende ingredient(en)mosterd
Soort:Bijgerecht
Voorbereiding: min.
Bereiding:30 min.
Portchutney: Met een schepje abrikozen-portchutney maak je van paté of gebakken champignons op toast opeens een culinair hoogstandje. De sinaasappel-portchutney is superlekker bij gerookte kipfilet of gebakken reepjes gerookte tofu. Breng de jam, mosterd en port in een pannetje aan de kook. Kook al roerend 1 minuut door. Laat afkoelen en bewaar in de koelkast.

Vijgensaus:Warme vijgenmosterdsaus met een klont boter bij wild: verrukkelijk. Verwijder zo nodig de steelaanzetten van de vijgen en knip of snijd ze in stukjes. Breng de vijgen met port of sinaasappelsap, (eventueel mosterd,) honing en 250 ml water aan de kook. Kook 4 minuten op laag vuur. Laat afkoelen en pureer met een staafmixer tot een saus. Breng de mosterdvariatie pittig op smaak met zout en peper.

Portchutney én vijgenmosterdsaus zijn top bij een kaasplateau. Warme vijgensaus zonder mosterd of zout, maar met extra honing is geweldig over ijs.

Chocoladesaus: Doe de chocoladeblokjes met 300 ml water (en eventueel vanillesuiker) in een steelpan. Breng al roerend zachtjes aan de kook. Laat 2-5 minuten zachtjes doorkoken tot je de saus dik genoeg vindt. Houd zo nodig warm, bijvoorbeeld in een thermosfles.

Heerlijk over cake, fruit of merengue, met of zonder ijs. Variëren is simpel. Roer voor mokkasaus twee theelepels (ca. 1 zakje) instantkoffiepoeder door de chocoladesaus. Gebruik voor kinderen melkchocolade. Voor volwassenen doet een scheutje rum, whisky, koffielikeur of amaretto door de saus het ook goed. Of doe eens wild en meng er een fijngehakt rood pepertje door. Met witte chocolade en 125 ml slagroom maak je zo een witte chocoladesaus: verrukkelijk over chocolade-ijs, met een handje diepvriesframbozen. 

Dit gerecht gegeten met:


Gemaakt: 12/27/2018
Laatste wijziging: 12/27/2018