PreviousNextAfdrukken AfdrukkenVersturen Versturen

Naam:Courgettecake met confit de courgettes
4 porties
Type:EiergerechtIngredienten:
Dieet?Voor de cake
600 g courgette
zout
100 g boter
150 g geraspte gruyère of belegen boerenkaas
1 eetl. verse tijmblaadjes
peper
6 eieren
200 g zelfrijzend bakmeel
zout, peper
cakevorm van 30 cm.
Voor de confit
1 ui
1 teentje knoflook
olijfolie
1 kleine courgette
2 grote tomaten, ontveld
1 eetl. tomaten-puree
1 theel. rozemarijnblaadjes
zout, peper
citroensap
gehakte peterselie
Kenmerkende ingredient(en)courgette, eieren
Soort:Hoofdgerecht
Voorbereiding:60 min.
Bereiding:80 min.
Snijd de courgette in dunne reepjes, bestrooi met zout en zet weg in een vergiet met een bord eronder.

Meng de boter met kaas, tijm en peper uit de molen op een rustig standje met de mixer. Breek er telkens een ei in en mix het eventjes. Doe dit met alle eieren.
Meng dan schep voor schep het bakmeel erdoor. Laat het beslag even staan. Droog de courgette in een slacentrifuge of met een theedoek. De cake wordt toch al wat natter door de courgette, dus maak de reepjes goed droog. Meng de courgette door het beslag. Verwarm de oven voor op 180 graden, bekleed de cakevorm met bakpapier en giet voorzichtig het beslag erin. Bak de cake 60 minuten.

Maak de confit: snipper ui en knoflook en fruit ze zachtjes in de olijfolie. Halveer de courgette, rasp de helft en doe die bij de ui en knoflook. Snijd de ontvelde tomaten in stukjes en doe die er ook bij. Hak de rozemarijnblaadjes fijn en doe ze met zout en peper en de tomaten-puree in de pan. Laat zachtjes pruttelen, roer geregeld. Snijd de rest van de courgette in blokjes en bak die in een andere pan in olijfolie tot ze lichtbruin, gaar en stevig zijn. Als het ui-courgette-tomaatmengsel zacht en sauzig is, roer dan de courgetteblokjes erdoor. Spriets er wat citroensap overheen, proef op zout en peper en bestrooi met peterselie.

Prik met een spies in de courgettecake: als deze 'schoon' uit de cakevorm komt, is hij gaar. Haal hem uit de vorm, snijd in plakken en eet met de coutgetteconfit. Lamskoteletjes of gegrilde speklapjes zijn er erg lekker bij.


Dit gerecht gegeten met:


Gemaakt: 08/10/2015
Laatste wijziging: 08/27/2015